Yks tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli?
Sevgili öğrenciler, 2023 yılı YKS tercihleri başlamak üzere. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Öncelikle ÖSYM’nin yerleştirme politikasından bahsedelim. 24 tercih hakkınız var ve bu tercihleri sıraladığınızda ÖSYM ilk tercihten yerleştirmeye başlar. Örneğin ilk tercihiniz Gazi Üniversitesi PDR bölümü ilk tercihinizin kontenjanı da 50 olsun. Sizden daha iyi sıralama yapan 50 kişi Gazi PDR bölümü tercih etmediyse sizi bu bölüme yerleştirir ama sizden daha iyi sıralama yapan 50 kişi bu bölümü tercih ettiyse ÖSYM ikinci sıradaki tercihiniz için aynı işlemi yapar. Bu işlem siz yerleşene kadar devam eder.
Burada tercih sıralaması yaparken neye göre yapmamız gerektiğini konuşabiliriz. ÖSYM tercih listesinde en yüksek sıralamaya sahip olan bölümden değil, sizin birinci tercihinize yazdığınız bölümden yerleştirmeye başlar. Örneğin sizin ilk tercihiniz 13 bin ikinci tercihiniz de 9 bin sıralamada olsun. ÖSYM ikinci tercihten değil ilk tercihten başlar. Dolayısıyla sıralama yapmaya en çok istediğiniz bölümden başlamanız gerekir.
Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da üniversite seçimidir. Üniversitelerin imkanlarını araştırmak ve üniversitede istediğiniz bölümün kalitesine bakmak önemlidir. Aynı bölüm her üniversitede aynı niteliğe sahip olmayabilir. Bu, bazı isim yapmış üniversiteler için de geçerlidir. Sizin istediğiniz bölüm o üniversitede çok da nitelikli bir eğitime sahip olmayabilir. Burada akıllara “Üniversite mi?” , “Bölüm mü? sorusu geliyor. Buna karar vermek için de iyi bir araştırma yapmak ve uzmanlardan tercih danışmanlığı almak gerekiyor. Üniversiteye karar verirken de çift ana dal, yan dal, eğitim dili, yurt dışı bağlantılı anlaşmalar, yurt içinde yapmış olduğu anlaşmalar, network imkanları gibi güncel iş dünyasında işinize yarayacak imkanlar olmasına dikkat etmelisiniz.
Tercih yaparken bazı bölümlerde baraj puanı olduğunu unutmayalım. Eğer sıralamanız aşağıda belirttiğimiz barajlardan daha aşağıdaysa bu bölümleri tercih edemezsiniz. Daha ayrıntılı bir tercih görüşmesi için sizleri Profen Akademi şubelerine bekliyoruz.
TIP- 50 BİN
DİŞ- 80 BİN
ECZACILIK-100 BİN
MİMARLIK- 250 BİN
HUKUK- 125 BİN
MÜHENDİSLİK- 300 BİN (Bazı mühendislik programları bu baraja dahil değildir)
ÖĞRETMENLİK- 300 BİN
ÖZEL YETENEK ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARI- 800 BİN (TYT)