Kim Bu Z Kuşağı Sakinleri?
Kuşak kavramı ve sınıflandırması günümüzde disiplinlerarası farklı araştırmalara konu olmakta. Ayrıca araştırmalara göre kuşakların sınıflandırılması ve algısı, kültürden kültüre değişiklik göstermekte.
Son zamanlarda DA eğitim dünyasında x, y,z kuşaklarından daha fazla söz edildiğini duyuyoruz. Nedir bu kuşaklar? Kimler bu kuşaklarda yer alıyoR?
Genel hatlarıyla 1965-1979 yılları arasında doğanlardır. Bu kuşağın temsilcileri sonraki iki kuşağın anneleri ve babaları da olabilir. Özellikle de ülkemizde Yokluk ve Zorluk Yılları olarak anılan yılları yaşamış kişilerdir. Gelenekselliğe, disipline dilmiş yaşam tarzına önem vermeleri belirgin özellikleridir
Milenyum Sakinleri olarak adlandırılan bu kuşak ise kabaca 1980-1999 yılları arasında dünyaya gelenlerden oluşur. bu kuşak adını İngilizcedeki WHY kelimesinden almıştır. Y jenerasyonuna sorgulayan yapılarından dolayı bu adın verildiğini söyleyebiliriz. 1981-2000 yılları arası doğanlardan oluşan Y Jenerasyonunun iş yaşamında ortaya çıkan en önemli değerleri, sosyal sorumluluk, özgüven, hedef odaklılık ve farklılıklara saygıdır. Teknoloji anlamında çalışma hayatındaki en okur yazar grup olan Y’ler, fark yaratmak, fark edilmekten hoşlanmakta, değişime açık, destekleyici tavırlar sergilemekte, işyerinde de her anlamda esneklik istemektedirler. Kıyafetten çalışma saatlerine, düşünce ve iş yapış tarzlarına kadar tercihlerinde değişiklik ve farklılık görülen Y jenerasyonuyla iletişim ve işbirliğinde en önemli nokta, takdir ve geribildirim olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu iki kuşak arasında çatışmayı önlemek mümkün değil ama kilit nokta açık iletişim ve saygı.
Bu kuşak sakinleri ise 2000-2020 yıllarında dünyaya gelenlerdir. Bu kuşak günümüzde ülkemizde öğrenci kitlesinin de neredeyse tamamını oluşturan kuşaktır. Z kuşağının genel özelliklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Denetim Odaklı Korku Kültürü yerine Gelişim Odaklı Değerler Kültürü ön plana çıkarılmalı.
Değişim kaçınılmaz. Anne-babalar ve öğretmeler, çocuklarının, öğrencilerinin kendileri gibi olmadıklarını görünce çok tedirgin oluyorlar oysa bu mümkün değil.
Katı disiplin anlayışı, gerekçesi açıklanmayan yasaklar Z kuşağı için hiçbir şey ifade etmiyor.
Var olduğunun fark edilmesini, duygu ve düşüncelerine değer verilmesini isteyen Z kuşağı olduğu gibi kabul edilmeyi emek ve zaman harcanmaya değdiğini görmek istiyor.
Soru sorabilmek, sorusuna güvenilir cevap almayı önemsiyor.
Dünya tahminlerimizden daha hızlı değişiyor. Çok yakın bir zamanda kendi kendisine sipariş veren buzdolapları, sürücüsüz otomobiller, hayatımızın her alanında yerini alacak. Bu değişim insan ilişkilerini de etkileyecek.
Ancak temel ilke devam ederek değişmek ve değişerek devam etmek olmalı.
WhatsApp us