Geri

Akıllı Telefonun Varlığı Bile Beyin Yeteneklerini Olumsuz Etkiliyor

Akıllı Telefonun Varlığı Bile Beyin Yeteneklerini Olumsuz Etkiliyor.

Telefonların ders başarısını olumsuz etkilediğine dair çok şey duyduk. Online eğitimin hız ve önem kazandığı bu dönemde acaba bu iddialar gerçekten doğru mu?

Teksas Üniversitesinde 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, akıllı telefonunuz -kapalı dahi olsa erişebileceğiniz bir yerde ise bilişsel kapasiteniz önemli ölçüde düşüyor!

Pek “bilişsel kapasite” ne demek? Bilişsel kapasite yeni bilgileri birleştirip kararlar verdiğimiz beyin süreçleridir. Bu süreçler algı, dikkat, bellek, akıl yürütme gibi öğrenme ile ilgili süreçlerdir.

Şimdi gelelim araştırmaya:

Dr. Adrian Ward ve ekibi, 800 deneğin katıldı bir çalışma yürüttüler. Çalışmada katılımcıların yakınlarında telefonları varken dikkatlerini verilen göreve tam anlamıyla odaklayamadıklarını tespit edildi. Bilim insanları katılımcılardan tam anlamıyla odaklanmalarını gerektiren bir dizi görevi tamamlamasını istedi. Bu görevler, katılımcıların verilen bir bilgiyi akılda tutma ve işleme becerisini ölçmeye yönelikti. Deneye başlamadan önce katılımcıların telefonlarını ekranı aşağıda duracak şekilde masanın üzerine, ceplerine ya da bir başka odaya bırakması ve telefonlarını sessize almaları istendi. Bu deneyin sonucuna göre, en iyi sonuçları telefonunu bir başka odaya bırakmayı tercih edenler alırken, en kötü sonuçları telefonunu masanın üzerine bırakanlar aldı. Bulgular, akıllı telefonların ulaşılabilir bir yerde olmasının bilişsel kapasiteyi düşürdüğünü ve beyin yetilerini olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Araştırmanın şu bulgusu çok önemli: Katılımcılar deney sırasında görevlerine tam anlamıyla odaklandıklarını düşünseler de aslında durumun öyle olmadığı ortada. Deneyi yürüten ekip bu durumu şöyle açıkladı: “Bilinciniz aslında akıllı telefonunuzu düşünmüyor olabilir. Ama beyninize sürekli bir şeyi yani telefonu düşünmemesini telkin ediyorsunuz. Bu da bilişsel kaynaklarınızın bir kısmının bu işe yoğunlaşmasına ve beyninizin yapması gereken işe tam anlamıyla odaklanamamasına neden oluyor.” Yani beyin sürekli telefonu düşünmemeye çalışırken diğer bilgileri işleyemiyor.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DENEME KULÜBÜ BAŞVURU